sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Chilaquiles

Aamiainen: Chilaquiles vihreällä salsalla, lisukkeena papuja.


Tämä meksikolainen herkku on noussut yhdeksi ehdottomista suosikeistani meksikolaisten herkkujen joukossa, mahdollisesti siksi, että sitä on kohtuuhelppoa valmistaa myös Suomen oloissa, ja näinollen sitä tulee myös syötyä useammin kuin kerran kahdessa vuodessa.
Meksikossa chilaquiles on yleinen tukeva aamupala, joskin kotosuomessa syömme tätä usein iltaruoaksikin. Täyttävää se on joka tapauksessa! Vihreällä salsalla tehtynä chilaquiles maistuu sellaisenaan ja punaisen salsan versioon voi lisätä kanaa tai lihaa makunsa mukaan.

Ainekset: 
* ½-1 pussia tortillalastuja/nacholastuja      (niitä kolmionmuotoisia, mielellään naturellin makuisina)
* 1-2 purkkia vihreää/punaista salsaa         (parhaita merkkejä ovat Pirkan vihreä meksikolainen salsa sekä kaikki La Costeña- merkkiset tuotteet, jotka itseasiassa tuodaan maahan suoraan Meksikosta - Santa Marian texmexit kannattaa unohtaa alkuunsa)
* (kanaa tai lihaa kypsennettyinä suikaleina)
* 100-200g juustoraastetta

Lisäksi:
* 1-2 sipulia pilkottuna
*  1 purkki ranskankermaa


Valmistus:
1. Tarvitset paistinpannun, johon sinulla on sopiva kansi. Käännä levy neloselle, jotta pannu lämpenee, kun kokoat aineksia sille.
2. Kaada vajaa puolikas pussi tortillalastuja/nachoja pannulle siten, ettei pohjaa näy, mutta älä kasaa pannua täyteen, 2-3 sentin kerros riittää. Painele kevyesti nachoja päältä, jotta osa niistä rikkoutuu hieman pienempiin osiin (ei kuitenkaan aivan muruksi!).
3. Kaada päälle purkillinen salsaa, ja sekoita sitä hieman nachojen kanssa, jotta alemmatkin kerrokset saavat osansa. Jos salsa on kovin paksua, voit lisätä purkkiin tilkan vettä, jotta siitä tulee hieman ohuempaa.
4. Käytä tyhjä salsapurkki hyväksesi ja valuta sen avulla reunojen kautta pannun pohjalle liraus vettä.
5. Peitä koko komeus juustoraasteella makusi mukaisesti - voit laittaa raastetta harvakseltaan tai peittää nachot salsoineen kaikkineen tuhdilla kerroksella raastetta.
6. Peitä pannu kannella, käännä levy kolmoselle ja anna hautua. Ruoka on valmista, kun päällä oleva juustoraaste on sulanut ja nachot ovat hieman pehmenneet. Varo polttamasta pohjaan!
7. Jaa pannun sisältö annoksiin lautasille. Jokainen lisää omaan annokseensa makunsa mukaan ranskankermaa ja sipulisilppua. Nauti!

Yhdestä pannullisesta tulee syömistä noin 2-4 hengelle riippuen ruokailijoiden nälän asteesta, käytettyjen nachojen määrästä ja mahdollisista lisukkeista. Meidän perheessä yksi pannullinen syödään kahteen pekkaan, jos tätä tehdään pääruoaksi ilman lisukkeita.

Älä laita pannulle liikaa nachoja kerrallaan, sillä silloin ruoka ei valmistu kunnolla keskeltä. Tästä ruoasta on monta versiota: nachot voi jättää melko rapeiksi, jolloin salsaa lisätään vähemmän ja vettä hyvin vähän, eikä ruoan anneta hautua niin kauan. Pehmeämmän version saa vastaavasti nesteitä lisäämällä ja pitkällä haudutusajalla. Myös ranskankerman ja sipulin käyttämisestä on useita versioita, toiset tykkäävät sekoittaa ne ihan kunnolla muun ruoan joukkoon ja toiset taas jättävät ne ruoan päälle. Kumminkin päin maistuu hyvältä :)

Bien provecho!

Chilaquiles punaisella salsalla, jälleen lisukkeena papuja sekä avokadoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti