torstai 3. syyskuuta 2009

Letut

Olen kokeillut monenlaisia lettutaikinaohjeita, tämä on ainakin osoittautunut toimivaksi. Lettutaikinaa on myös suht helppo muokata kevyemmäksi vaihtamalla ainesosia.

Ainekset

3dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
6dl maitoa / esim. 2dl kivennäisvettä, 4dl maitoa
2rkl voita / Flora Culinessea / vastaavaa
½tl suolaa
1tl sokeria
1tl vanilliinisokeria

Valmistus
1. Vatkaa jauhot, kananmunat ja puolet nesteestä ohueksi, tasaiseksi taikinaksi. Lisää loput maidosta, 2rkl voisulaa sekä suolaa ja sokeria.
2. Anna turvota n.30 min. peiteltynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa.
3. Paista letut kuumalla pannulla (ei kuitenkaan liian kuumalla, aluksi levy voi olla numerolla 4 tai 5). Ennen ensimmäisen letun paistoa sipaise pannulle voita, margariinia tms. Anna letun paistua kunnolla yhdeltä puolen, ennenkuin yrität kääntää sen. Älä myöskään laita liikaa taikinaa pannulle, vaan levitä ylimääräinen taikina keskeltä reunoille "kaapimalla" varovasti esim. paistinlastalla. Kun taikina on hyytynyt, voit kääntää letun. Pinnan tulee olla kauniin kullanruskea.
4. Tarjoile hillon/sokerin kera.

Äidilläni on tapana latoa valmis lettu lautaselle, laittaa ripaus sokeria päälle, taittaa lettu kaksinkerroin ja peitellä liinalla. Näin valmiit letut säilyvät lämpiminä, ja kaikki saavat lettunsa yhtä aikaa. Toki usein letut myös menevät sitä mukaa, kun niitä valmistuu. Perinteisten vadelma-, mansikka- ja lettuhillon lisäksi kannattaa kokeilla myös erikoisempia makuja kuten raparperi-, lakka-, mustaherukka- ja mustikkahilloa. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti